TÄNA RÄÄGIME PULMATORDIST

TÄNA RÄÄGIME PULMATORDIST.

Elu üks tähtsamaid sündmusi-PULMAD.

Niisiis, paika on pandud pulmapäev ja algamas on kiire ja pingeline aeg, et kõik planeeritav õnnestuks kõrgeimal tasemel ja vastaks ootustele ja unistustele, mida on võib olla juba aastaid mõtteis mõlgutatud ja vaimusilmas ette kujutatud. Usun, et nii mõnigi inimene, nähes mõnda eriliselt ilusat või hoopis eriliselt erilist torti, kleiti, kostüümi, on mõelnud, et just selliks tahaks endalegi pulma. Enam-vähem on selged valdkonnad, mis vajavad planeerimist-peokoht, rõivad, stilistika/ dekoratsioonid, fotograaf, lilled, sõrmused, toitlustus/ catering, õhtujuht, muusika jne. Sinna lõppu jääb tavaliselt pulmatort, küll mitte tähtsuselt viimaseks, vaid tihtipeale just õhtu/ ürituse naelana mõeldud, pulmapiltidele igaveseks mälestuseks mõeldud toode. Kuna tordiga seoses on samuti vaja arvestada mitmeid aspekte, sh maitse, välimus, kohale toimetamine, siis tulebki leida selleks õige partner, mis võib osutuda keeruliseks, kuna turg on avanemas-ammu enam ei ole ainuvõimalik ja ainus loogiline tee suurtööstuse poole sammud seada, vaid valikuid saab teha ja soovitaksegi teha pigem just pidulikele ja trendikatele tortidele keskendunud tegija/ tordimeistri kasuks.

KUIDAS LEIDA USALDUSVÄÄRNE PARTNER-TORDIMEISTER?

Üks võimalus-internet. On olemas ka temaatilised kataloogid, kus aasta lõikes on välja toodud nimesid-sellistesse kataloogidesse üldjuhul juhuslikule tegijale teed ei ole, seega see on usaldusväärne.

Muidugi ka soovitused tuttavatelt-töötab kõige paremini-rahulolev klient on kõige parem reklaam tordimeistri tööle.

Kuid ka paljud teised tordimeistrid on väga head tegijad selles valdkonnas ja see tegija tuleb leida üles ja temaga kokkulepped sõlmida. Kuidas aga kindlaks teha, et tordimeister just sobilik on, selles ongi küsimus. Alustada võiks sellest, et ise teha eeltööd-vaadata üle meistri tehtud tööd ja selgitada enda jaoks välja, kas antud meistri tööde seas on ka teile sobiva disainiga torte, et kas ta võiks olla selleks võimeline, et ellu tuua teie unistus oma unelmate tordist! Kui album on mittemidagiütlev, soovitan edasi otsida, kui te just ei taha olla esimeseks katsejäneseks. Selleks võib olla ehk mõni teine julge, kes annab tordimeistrile teha midagi erakorralist omal äranägemisel 🙂

Oluline on see, kas tordimeister on ka ametlikult tegutsev ettevõtja-kas ta saab teile vormistada tasumiseks arve? Et probleemide tekkimisel oleks teil võimalus pöörduda äärmisel juhul kasvõi Tarbijakaitseametisse. Eraisikust „naabritädi“ kehva töö puhul ei ole teil kellelegi kurta, peale sõbranna. Ametlikult tegutsev ettevõtja on kohustatud oma (kodu)köögi kohta tegema teavituse Veterinaar- ja Toiduametile, vormistama nõuetele vastavad dokumendid, läbima hügieenikoolituse, tal peab olema kehtiv tervisetõend-see kõik ei anna muidugi 100% garantiid, kuid loob eelduse õnnestunud partnerlusele ja võib anda teatud kindlustunde teile, kui tellijale. Tordimeistri  ametlikku tausta saab ise kontrollida või vajadusel pöörduda päringuga nt Tordimeistrite Liidu poole.

OOTUSED ÜKSTEISELE: TELLIJA-TORDIMEISTER.

Seega pöördute päringuga tordimeistri poole. Sõna-Hind?-postkastis ei vaimusta ühtegi endast lugupidavat meistrit ja annab eelduse pealiskaudseks suhtluseks, kus tordimeister peab ise kõik vajaliku jupp jupi kaupa välja õngitsema. Seega, kui teil on omad soovid ja nägemus olemas, kirjutage sellest tordimeistrile. Mingi ettekujutus soovitust vast ikka on. Võite ju koostada kirjakese ja seda kopeerida kasvõi erinevatele meistritele. Esialgne mõistlikult koostatud hinnapäring annab meistrile võimaluse koheselt hinnata seda, kas ta üldse saab sellise tellimuse vastu võtta ja võimaluse teile koheselt adekvaatse vastuse anda-hinnaga ja soovitustega, või hoopis lisaküsimustega.

Hinnapäring võiks sisaldada muuhulgas järgmist infot

  • Ürituse toimumise kpv
  • Ürituse toimumise koht
  • Üritusel osalevate inimeste arv, keda soovitakse kostitada ja/ või soovitud tordi ligikaudne kaal
  • Soovitud tordi kohta info, vähemalt põhilised asjad-korruste arv, kaunistused, värvieelistus
  • Soovi korral võite edastada ka silmajäänud tortide näidispilte-ka see on tordimeistrile abiks ülevaate saamisel-üldjuhul siiski te ei saa 100% koopiat kellegi teise tööst

Seega on pall nüüd tordimeistri käes, kes kas annab teile esialgse vastuse juba ära ja need viivad edasiste läbirääkimisteni või tuleb tingimuste/ soovide mitte sobivusel edasi otsida.

Õpetades ja koolitades tordimeistreid, lahkame tihtipeale pulmatortidega seonduvat-ootusi ja lootusi, mõlemapoolselt, on oluline teada kliendi ootusi. Omalt poolt harin neid, et julgetaks küsida võimalikult palju infot, lepitaks kokku vähemalt üks konsultatsioon, vajadusel pakutaks välja nö proovitükke-need on väiksemas mahus tordikesed, mis ei pea olema samuti disainitud, nagu tulevane tort, kuid võib muidugi. See annab võimaluse teha endale sobiv valik ja vähendab võimalusi, et üksteisest valesti aru saadakse.

Olen soovitanud tordimeistril koostada ANKEET, et ei ununeks kliendiga vesteldes üle küsida kõik detailid. Ankeedi võib saata kliendile ka meilile. Soovi korral see allkirjatatakse ja tehakse koopia, et ka klient saaks endale meelespea oma tellimuse kohta.

Mõningad küsimused, mida tordimeister võiks potentsiaalselt kliendilt just pulmatordi puhul üle küsida (vastavalt vajadusel ka mõne muu ürituse puhul, miks mitte). Seega, ankeedil on kirjas ka juba eelnevalt küsitud info, nt

  • Ürituse toimumise kpv
  • Ürituse toimumise koht
  • Üritusel osalevate inimeste arv, keda soovitakse kostitada ja/ või soovitud tordi ligikaudne kaal
  • Külmiku olemasolu peokohas: jah ☐       ei ☐
  • Transport: jah ☐                      ei ☐                              Mitu km?
  • (Tallinn, hind €/ km, linnast väljas, hind   €/ km arvestusega edasi+tagasi km, al 21.00-    €/ km)
  • Transpordi kellaaeg:                                              Millal süüakse torti: 
  • Ümmargune tort ☐ , kandiline tort  ☐
  • Mitu korrust:
  • Värvilahendus:
  • Disain:
  • Tordi kate:
  • Sisu:
  • Lilled:
  • Tekst tordil:
  • Hind:     €/ KG                                       Hind+transport:            €              Hind kokku: +- 1KG
  • Kontaktid (catering, pulmaisa, muu kontakt):
  • Värvinäidised, sh materjal, kleit, kutsed, näidatud/ toodud: jah  ☐  ei ☐
  • Pruudikimp, millised lilled:
  • Dekoratsioonid kohapeal:
  • MUU INFO:

                                                                                                                  Kohtumise kuupäev:

 

Kuidas tundub, kas võib jääda veel midagi märkamata? Kui jah, andke ise märku tordimeistrile.

 

KUST TULEB HIND?

Antud küsimus on oluline läbi aegade. Siinkohal tuleb arvestada, et tordimeister ja klient on küll ühes paadis, tehes koostööd, kuid võib juhtuda, et hinna suhtes ei ole nägemus ühtne. Mina proovin kirjeldada hinda tordimeistri seisukohalt.

Hinna kujundamisel/ kujunemisel on olulised aspektid järgmised, mitte küll olulisuse järjekorras:

  • Tordimeistri kogemused ja kvalifikatsioon, sh kõikvõimalikud läbitud koolitused, professionaal, või inimene, kes liigub selles suunas, harib end mitte ainult kogemuste najal, vaid õppide ja täiendades end koolitaja käe all- JA SEE ON KALLIS

 

  • Tellitud tordi disain-sh tarvikud/ töövahendid, vajaminev materjal. Mida huvitavam disain ja erisoovid, seda kallim võib olla hind, arvestades juba kuluda võivad ajakulu, nt suhkrulilled või muust söödavast materjalist kaunistused vajavad vahel mitu päeva kestvat eeltööd ja valmistamist, protsess lihtsalt on selline, et mõne konkreetse tööga on vaja alustada päevi varem. Korrustortide puhul ei ole tihtipeale tordimeistril endal kõike vajalikku kohe ka lao kujul olemas, ehk siis tuleb võtta eraldi käik ette võimalusel kauplusesse kohapeal, et valida välja sobiv varustus. Korrustordid, ka lihtsamad, vajavad nö tehnilise ülesehitusega seotud varustust-vaheplaate, tugivardaid jne. Pulmatordi puhul üldiselt otsitakse ka tordialus toekam ja uhkem.

 

  • AEG-aeg on tordimeistri elus väga oluline-seda lähtudes perekondlikust kui ka tordi valmistamisele kuluva aja aspektist. Võib juhtuda, et just teie torti tehakse öötundide ja perega veedetud aja kõrvalt, sest ei saa tordi tegemist planeerida väga pikale ajale-tordi jaoks küpsetamine ja täidiste tegemine, tordi kokkupanek ja kaunistamine-seda ei saa teha arvestusega, et kell 17 lõpeb tööpäev J

 

Arvestage juurde ka aeg, mis kulub konsultatsioonile, ka kirja teel-tordimeister keskendub vaid teie soovidele ja vajadustele ja kui see aeg ei väljendu tema töö hinnas, siis kus see peaks väljenduma.

Juhul, kui tordimeister transpordib teile ka tordi kohale, küll kokkulepitud lisasumma eest, siis ka see tähendab, et tema jaoks ei lõpe tellimus sellel hetkel, kui tort on valmis, vaid alles siis, kui ta on selle teile hilistel õhtutundidel kohale toonud.

Iga tort on personaalne ja iga tordi sisse läheb tükike hinge ka, muud moodi ei ole see võimalik. Ja kui klient, kes ei ole valmis tegema oma unistuste arvelt allahindlust, vaid tahab ju parimat, kõige selle juures ei taha hinnata tordimeistrit, kui MEISTRIT, siis võib see tähendada just selle tordimeistri jaoks ühte väga kibedat hetke.

Jutt sai pikk, loodan aga, et sellest saavad kasu mõlemad pooled, sest sellel peol oleme partnerid!

Tordikool ♥ Sind

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TrackBack URL

https://vana.tordikool.ee/tana-raagime-pulmatordist/trackback/

ÜLES TAGASI